Noob build

View and post your 510 project(s)
Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 13 Mar 2017 15:19

Who did the second diagram that's wrong? I've never seen that before.[/quote]

Page 17 of your how-to thread. I missed it when I initially compared the two.

http://community.ratsun.net/topic/537-h ... ng/page-17

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 13 Mar 2017 15:23

icehouse wrote:
Tank510 wrote:So after a week of painful head scratching it FINALLY RUNS! Only for five seconds, then it dies, but that'll be dealt with later. A couple of problems I had:

1. Engine came without Ignition module - didn't realize it and when I sourced one I had spark.
2. Wiring diagram I used had the ECU BUP and ECU LSS ports backwards.
3. Forgot to terminate the starter wire to the ECU

Everything else went well. I bought a fuel pressure gauge to put in permanently and depending on what is causing it to die after 5 seconds I'll just get to spend more money. I'm thinking bad idle air control or fuel pressure.

https://www.youtube.com/watch?v=f2Ldtkr ... e=youtu.be

Below are the two reference diagrams for the KA24 CanAm Box, you can see the mixup.

Correct:

CANAM box wiring diagram.jpg


Incorrect (ECU BUP and ECU LSS are switched):

KA simplified.jpg


Next up is to fix the idle, then do an exhaust which will be a huge job, finish the last brake line, bolt up drive and half shafts until I can finally get onto permanent wiring and interior work :)



Who did the second diagram that's wrong? I've never seen that before.


See above

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 04 Apr 2017 15:14

As luck would have it the new ECU didn't show up till the day I left on vacation. It was probably better that way since the engine still only runs for 5 sec unless the MAF is disconnected or I rev the piss out of it. Made the decision to keep going, just rewire the mess at the front of the motor and then see if it does it once I've done that.

Also, was doing some research on the headers. It's clear that the 4-2-1 is much better for midrange so I'll bite the bullet and spend some time cutting it again and tucking it closer to the body.

On the bright side I found an alternative to replacing the stock heater valve. Not only was my valve push rod broken but the chord was also done. So, the best alternative was to find a 5/8" electric solenoid valve and put it in its place. I'll mount a switch behind the heater controls such that when Heat is selected the switch is pushed in. Similar to a door switch. Cost of the solenoid was $12. Cost of a 620 Valve was $120, new chord unavailable. All it took was two small welds to make it mount in the correct spot, one has to be careful not to make it too hot or the plastic on the solenoid starts to melt.

77.JPG
77.JPG (115.21 KiB) Viewed 756 times


78.JPG
78.JPG (112.65 KiB) Viewed 756 times


79.JPG
79.JPG (110.04 KiB) Viewed 756 times


Next up was the battery mount. This will go in the trunk next to the sub box. I didn't want to spend the $300 on an optima battery plus the mount, so I bought this one instead for $190 and a $50 uncoated mount. The top was just too tight and didn't have the right step, a bit of work and now it's good. Will powder coat it eventually. To put it in the trunk I'm going to get some square tube, weld square washers to it and weld the tube to the trunk floor in order to elevate the tray. Otherwise it would sit all cockeyed in the back...

Unfortunately I am gone from the shop for two weeks so that'll be it for now.

80.JPG
80.JPG (124.53 KiB) Viewed 756 times


81.JPG
81.JPG (121.25 KiB) Viewed 756 times

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 24 Apr 2017 13:16

Well this weekend was good, the car now runs for more than 5 seconds after I got a different MAF. I used the MAF out of my neighbors old Auto 240SX, car runs and doesn't bog out after 5 sec. I plug my old MAF into his car, it runs fine. Now mine won't idle properly so it appears I might have a vacuum leak somewhere or something else is wrong.

Also, I got a nice oil leak at the crank seal that comes on only when the motor is warm. That will be a fun one to address.

Otherwise it was counterproductive, my friends bachelor party cut out most of the weekend. I did finish up the actuator for the heater valve solenoid, now I just need to run power to the switch and the solenoid will open when I push the lever to the far right. It's not as good as the stock valve since there is no incremental increase in flow, it's either on or off, but with parts being unavailable it's the best I could muster.

82.JPG
82.JPG (142.42 KiB) Viewed 711 times


83.JPG
83.JPG (98.57 KiB) Viewed 711 times


84.JPG
84.JPG (108.66 KiB) Viewed 711 times

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 01 May 2017 11:28

Well, it was time to do the exhaust. So I ended up deciding to ditch the cheap eBay pipe and bought a magnaflow 5" straight through muffler and a 3.5" tip. This should sound nice with the resonator that I kept from the original kit. I did the rear section first, tried to get as close to the U-joint next to the diff as possible without hitting it. There's about a 1/4" clearance there. I didn't factor in the rear tire at first so that mistake cost me a few hours, but it's all welded up and in now. Now I'm modifying the header since it hangs too low, then it'll finally run with full exhaust.

85.JPG
85.JPG (111.62 KiB) Viewed 655 times


86.JPG
86.JPG (103.59 KiB) Viewed 655 times


87.JPG
87.JPG (117.21 KiB) Viewed 655 times


89.JPG
89.JPG (111.59 KiB) Viewed 655 times


88.JPG
88.JPG (140.82 KiB) Viewed 655 times

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 16 Jul 2017 12:47

Well it's been a while, life got in the way. New job, still gotta move and bought a 240 project. But the 510 will be done first, no flipping back and forth. Assembled her a bit for transport, got it running decently well but sounds like a vacuum leak and bad timing so it sputters. Good enough to load on a trailer though...

Bled brakes & clutch, one brake line in the back failed, otherwise all good. Once I get settled into the new shop I'll dig into it some more, do some wiring etc.

90.jpg
90.jpg (153.88 KiB) Viewed 517 times


91.jpg
91.jpg (193.78 KiB) Viewed 517 times


92.jpg
92.jpg (205.72 KiB) Viewed 517 times


93.jpg
93.jpg (191.94 KiB) Viewed 517 times


94.jpg
94.jpg (152.91 KiB) Viewed 517 times

User avatar
two_68_510s
Supporter
Posts: 3669
Joined: 18 Apr 2010 11:20
Location: Ben Lomond California
Contact:

Re: Noob build

Postby two_68_510s » 16 Jul 2017 16:26

Must be cool to even drive it up and down the ally, good going.
Joel

2 '68 510 2 door sedans
'95 240SX
74 Jensen Healey

“We will either find a way, or make one.” – Hannibal

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 08 Nov 2017 21:32

After a bit of a hiatus due to a renovation renovation and moving back to the island, as well as fixing everybody else's stuff first, the car is finally at the shop and getting some attention. She's all stripped down, I made the rotisserie attachments and it should be in the air this weekend. Been screwing around with cooling and subsequent moisture trapping ideas for the compressed air system so we'll see how that works, should know soon. Here's two pictures of the car stripped for the time being. Goal is to have the underside blasted and all the little things done that I didn't want to do laying on my back by the end of this weekend so I can lay the epoxy primer and undercoating next week

96.jpg
96.jpg (176.87 KiB) Viewed 283 times


95.jpg
95.jpg (170.72 KiB) Viewed 283 times

User avatar
Byron510
Moderator
Posts: 11686
Joined: 01 Jul 2003 23:06
Location: Maple Ridge, BC

Re: Noob build

Postby Byron510 » 09 Nov 2017 05:47

I noted your comment about cooling the compressed air;
At my fathers house where I’ve done most of my painting, I ran the line out of the compressor outside the shop and up and under the eves in copper line from one end of the shop to the other and back again before running the line back inside and into the water trap - total length of the copper line between the compressor and the trap was 110 feet. This did work at cooling and condensing the air and I didn’t have an issue with water in the lines after the trap. I may have to do something similar at my shop now :-)

Byron
Love people and use things,
because the opposite never works.

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 09 Nov 2017 07:46

Byron,

That's good feedback and similar to what I have in mind. I have a 25' long coiled copper pipe that fits in a bucket with two quick connects on the end. I'll fill the bucket with cold water when painting / sandblasting is happening to cool the air sufficiently before it goes into the dryer. So time will tell how well that will work. I'll keep you posted.

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 11 Nov 2017 22:05

Today was productive. The car is on the rotisserie and the under body work will start tomorrow morning.

97.jpg
97.jpg (212.98 KiB) Viewed 232 times


100.jpg
100.jpg (164.25 KiB) Viewed 232 times


I also made a little exhaust fan setup for when I blast and undercoat, nothing fancy just three old fans from a refrigeration unit. I'll see how that works when it's time to do coat the bottom of the car. Will be a good test for paint.

98.jpg
98.jpg (195.41 KiB) Viewed 232 times

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 14 Nov 2017 11:56

Dirty job done, holes welded shut and ready for blasting...

IMG_0863.jpg
IMG_0863.jpg (168.11 KiB) Viewed 187 times


IMG_0866.jpg
IMG_0866.jpg (179.3 KiB) Viewed 187 times


IMG_0867.jpg
IMG_0867.jpg (180.25 KiB) Viewed 187 times

Danthewire
Posts: 48
Joined: 24 Nov 2007 19:31

Re: Noob build

Postby Danthewire » 15 Nov 2017 15:23

Wow Frank you're really moving since I was by the shop. Nice to see progress like that.

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 16 Nov 2017 12:14

Danthewire wrote:Wow Frank you're really moving since I was by the shop. Nice to see progress like that.


Thanks Dan, that long weekend really helped. Finally done cleaning the underside, will coat it next week.

Tank510
Posts: 54
Joined: 29 Apr 2016 05:16
Location: Vancouver, BC

Re: Noob build

Postby Tank510 » 21 Nov 2017 08:32

Here we are, a couple of long nights later the epoxy primer is done. Who would have thought cleaning the bottom of a car could be so much fun... Tonight it's undercoating and then the underside is done.

IMG_0897.jpg
IMG_0897.jpg (159.02 KiB) Viewed 57 times


IMG_0898.jpg
IMG_0898.jpg (175.17 KiB) Viewed 57 times


IMG_0900.jpg
IMG_0900.jpg (141.62 KiB) Viewed 57 times


IMG_0899.jpg
IMG_0899.jpg (143.54 KiB) Viewed 57 times


Return to “Project Builds”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests